Народни танци


Какво са Народни танци:

Българските народни танци са изключително красиво изкуство. България е разделена на няколко фолклорни области: северняшка, добруджанска, тракийска, шопска, пиринска и родопска. Във всяка от тези области танците имат свой собствен характер. Типично за танците в Добруджанската фолклорна област е да играят тялото и раменете, както при жените, така и при мъжете. Добружанецът танцува приклекнал или приседнал. Стъпките наподобяват ежедневния труд и връзката на хо̀рата с плодородната земя. Популярни танци: ръченик, сборенка, ръка, тропанка, черкезката, данец, опас и др.

В Северняшката фолклорна област танците са смесица от останалите области. Типични хора̀ са: дунавско, ганкино, дайчово, еленино, свищовско, чичовото и др. В тракийската фолклорна област танците са весели и жизнерадостни. Популярни хора в този район са трите пъти и касъмска ръченица, наречена още джидовската. В Шопската фолклорна област изобилието е най-голямо. Шопите танцуват с високо вдигнати крака и с натрисане на ръцете. Точно това прави шопските танци най-трудни и едновременно красиви. Най-популярните хора са: граовско, петрунино, самоковско, циганско, четворно, шопска ръченица и др.

В Пиринската фолклорна област танците са разнообразни и се делят на мъжки и женски. Характерни за областта са македонското хоро, джангурица (айдарово), охридско, ширто и др. Хората на родопчани пък са плавни, широки и подчертани твърди стъпки. Традиционни за Родопската област хора са: бачковско, енино, право родопско и др.

 

За треньорa:

Ивайло Димитров

Ивайло Иванов Димитров, роден в Благоевград през 1985 г. Завършил „Държавно Хореографско Училище“. Награден от Министерството на културата със стипендия на името на Кирил Харалампиев, създател на отдел“ Български танци“ в хореографско училище. Завършил Нов Български Университет, специалност“ Хореографска режисура“. Настоящ музикант и артист-танцьор в група Вакали.
 

Цената на тренировка е 7 лева за 60 минути.

 
За повече информация и записвания можете да позвъните на телефон 0895 61 11 41.

 

График Народни танци:

 
Вторник: 18:30 – 19:30
 
Четвъртък: 18:30 – 19:30

 

spodelime.com